Ordu’nun en önemli geçim kaynağı olan fındığın 30 Mart tarihinde yaşadığı don afeti nedeni ile üretici mağdur olurken, buna bir de işsizlik eklenince vatandaş çareyi büyükşehirlere göç etmekte buluyor.
Fındık sezonuna yaklaşık 20 gün kalmasıyla, üretici tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Fındık üreticisi vatandaşlar işsizlik nedeni ile Ordu’dan göçmek zorunda kaldıklarını, öncelikle Ordu’da işsizliğin çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Üreticiler bu yıl fındığın olmaması nedeni ile kara kara düşünmeye devam ediyor. Büyük tüccarların rekolteyi yüksek tutmaya çalışarak, fındık fiyatlarını düşürme çabası içerisinde olduğunu söyleyen üreticiler, hem fındık azlığı hem de işsizlik nedeni ile göçün artmaya başlayacağını ifade ediyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise, göç eden nüfus nedeni ile Ordu milletvekili sayısının 6’dan 5’e düşmesi sonucu başta İstanbul olmak üzere hemşeri dernekleri vasıtasıyla bir kampanya başlatacaklarını söylemişti.
“Fiyat 10TL’nin üzerinde olmalı”
Sadece Ordu sahilinde fındığın olduğunu ifade eden fındık üreticisi Muzaffer Çelik, yaptığı açıklamada şunları söyledi.“Bu sene bahçemizde tane fındık yok. Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinde erken yapılmasını bekliyorduk ama o da yapılmadı. Benim 1 ton civarında fındığım oluyordu. Bu yıl don nedeni ile o da yok. Ne yapacağımızı şaşırdık. Artık bu yılı vazgeçtik gelecek yılı düşünüyoruz. Yaprak var sürgün yok. 50 yıldır fındık işi ile uğraşıyorum. Kendi fındığım var bir de yıllardır dayıbaşılık yapmaktayım. Böyle afet uzun yıllardır görmedik. Ordu’da fındık sadece sahil kesimlerinde var. Altınordu sahilinden Öceli’ye kadar fındık var. Öceli’den sonra fındık yok. Örnek verecek olursak 100 ton fındık oluyorsa bu yıl 20 ton fındık olur. Boşuna rekolteyi yüksek göstermeye çalışmasınlar. Bu sene fındık 10-11 TL den satıldı. Önümüzdeki sezonda İnşallah fındık fiyatı 10 TL’nin üzerinde olur. Ordu’nun milletvekili sayısını 6’ya yükseltmek için Ordululara çağrıda bulunuyorlar. Ordu’ya dönün diye. Vatandaş zaten işsizlikten göçtü. Tekrar geri gelir mi? Ordu’da işsizlik çok. Öncelikte iş sahalarının açılması lazım.”
“Destek ödemeleri erken verilsin”
Tüccarın rekolteyi yüksek tutarak vatandaşın elindeki fındığı ucuza alma peşinde olduğunu aktaran Sabri Yalcın; “Ulubey’de 2 ton fındığım oluyor. Bu yıl don afeti nedeni ile fındık yok. Fındık rekoltesini büyük tüccarlar yüksek göstermeye çalıyor. Vatandaşın elindeki fındığını ucuza almak için. Bu sene fındıkçı fındığını toplar toplamaz getirip de tüccara vermez. Devlet, Alan Bazlı Gelir Destek ödemelerini bu yıl erken verirse vatandaş rahat bir nefes alacaktır. Fındık yok bari destek ödemeleri ile borçlarımızı kapatalım. Ordu’ya bir de oy kullanmaları için vatandaşlarımız çağrılıyor. O insanlar zaten buradan işsizlik nedeni ile gittiler. Vatandaş karnını nerede doyuruyorsa orada kalır. İnsanlar Ordu’da iş bulamıyorlar. Yeni fabrikaların açılması lazım. Vatandaşı Ordu’ya çağırmakla olmuyor” ifadelerini kullandı.
Ordu Hayat/Dursun Kırım (Özel Haber)
YEREL HABERLER
01 Aralık 2025GÜNCEL
01 Aralık 2025GÜNCEL
01 Aralık 2025YEREL HABERLER
01 Aralık 2025GÜNCEL
01 Aralık 2025GÜNCEL
01 Aralık 2025YEREL HABERLER
01 Aralık 2025
1
Mahmut Özer’in Ankara Mesaisi Kabadüz’e Yatırıma Dönüştü
15742 kez okundu
2
Vali Yavuz, Fatsa’da Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nin Açılış Töreni’ne Katıldı
9797 kez okundu
3
AK Partili Sırakaya’dan İmamoğlu Soruşturmasına Yönelik Açıklamalara Sert Tepki!
7939 kez okundu
4
Ulubey-Sarpdere-Damarlı Yolu’nda asfaltlama çalışmaları devam ediyor
6691 kez okundu
5
BÜYÜKŞEHRİN RAMAZAN GELENEĞİ
6380 kez okundu
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.