Diş implantları çene kemiği içerisine yerleştirilen, vücutla tamamen uyumlu bir madde olan titanyumdan üretilen, diş eksiliğinin yarattığı fonksiyonel ve estetik boşluğu gidermek için uygulanan araçlardır. Diş implant günümüzde sıklıkla vida formunda üretilmektedir.
İmplantlar çene kemiğinin içine yerleştirildikten sonra “osseoentegrasyon” denilen kemikle kaynaşma sürecine girer. 3-6 ay arası değişen bu sürenin sonunda üzerlerine protez yapılır ve tedavi tamamlanır.
Ağız Bakımı ve Hijyeni ile Sigara Kullanımının İmplant Tedavisine Etkileri Nelerdir?
Ağız bakımı ve hijyeni implant tedavisinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerdendir. İmplantlar doğal bir dişin dişeti enfeksiyonlarına karşı olan savunma mekanizmalarına sahip değildir. Bu nedenle dişeti hastalıklarının ilerleyişi implantlarda doğal dişlerden çok daha hızlı olmaktadır. Dolayısıyla implant tedavisinde ağız bakımı ihmal edilmemelidir.
Sigara kullanımının implant tedavisine etkisiyle ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Yoğun sigara kullanımının implantı uzun vadede olumsuz etkilediği görüşü yaygındır. Ancak sigara kullananlarda kesinlikle implant tedavisi uygulanamaz diye bir şey de yoktur. Tedavi öncesi hastalar uyarılmalıdır. Özellikle cerrahi müdahalenin 1 hafta sonrasına kadar hastaların sigara kullanmaması önemlidir.
İmplant Kimlere Uygulanamaz?
İmplant uygulamaları, ciddi kalp rahatsızlığı olanlara, kontrol altına alınmamış şeker hastalığı olanlara, kanında pıhtılaşma sorunu olanlara, ciddi karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlara uygun değildir. Bu şikayetlere sahip hastalara ancak ve ancak gerekli önlemler alındıktan sonra doktor onayıyla operasyon uygulanmalıdır.
Bunların dışında kötü ağız hijyenine sahip olanlarda, aşırı sigara kullananlarda ve kontrol altına alınamayan şiddetli diş sıkma ve gıcırdatma sorunu olan hastalarda implant tedavisinde başarısızlık ihtimali yüksektir.
Öncelikle hastanın cerrahi işleme uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Tıbbi geçmişi ve hikayesi dinlenen hasta gerekli görüldüğü takdirde doktor kontrolleri için çeşitli tıbbi branşlara yönlendirilebilir. Bu amaçla hekim çeşitli kan tahlilleri ve radyolojik tetkikler isteyebilir. Tıbbi hikayede bir sorun görülmese bile rutin tetkiklerin yapılması şarttır.
Her hastadan çene kemiklerinin durumunu görmek amacıyla panoramik çene filmleri alınır. Bu filmler yeterli gelmezse bilgisayarlı tomografi filmlerinden de yararlanılması gerekebilir. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra da kontrol filmlerine ihtiyaç duyulabilir.
Titanyum diş implantlarının çene kemiğiyle kaynaşma süresi 3-6 ay arası değişmektedir. Bu süre gelişen teknolojisi sayesinde 1-1.5 aya kadar inebilmektedir. Normal şartlar altında hasta implant tedavisine başlanmasından itibaren 4-7 ay içinde protezinin son haline kavuşabilir. Ancak implantların yerleştirilmesinden önce kemik ekleme cerrahisi gibi operasyonlar gerekirse bu süre 3-6 ay kadar uzayabilmektedir. Tahmini tedavi süresi detaylı bir muayene sonrasında hekim tarafından hastaya söylenecektir.
Daha fazla bilgi için: http://www.adadent.com.tr/implant-ankara
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.