Ordu Fidanlık Müdürlüğü, yetkilileri, 2014 yılında üretilen 1 milyon 200 bin fidanla hedeflerini deha şimdiden aştıklarını belirtiyorlar.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Fidanlık Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Fidan yetiştirme sahasını gezen Vali Balkanlıoğlu, Orman Bölge Müdürü Celal Pir’den fidan üretim sahası ile ilgili bilgiler aldı. Vali Balkanlıoğlu, daha sonra Fidanlık Müdür Vekili Celal Kaya’dan, yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı.
Ordu Fidanlık Müdürlüğü’nün 1979 yılında kurulduğunu söyleyen Celal Kaya, Ordu Fidanlık Şefliği’ne bağlı Ordu, Kurşunçalı ve Ünye Fidanlıkları olmak üzere 3 adet fidanlık bulunduğunu, bu fidanlıklarda 13 hektar alanda kayın, kızılağaç ile diğer yapraklı ve ibreli fidanlar belirtti. Orman Fidanlık Müdürlüğüne bağlı şeflikler bünyesindeki fidanlıklarda 2014 yılında 1.000.000 adet fidan üretimi planlandığını belirten Kaya, 2014 yılında 1.200.000 adet fidan üretimi yapılarak, planlanandan daha fazla sayıda fidan üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Alım garantili fidan üretimi kapsamında her yıl kooperatifler kanalıyla fidan üretimi de gerçekleştirildiğini ifade eden Kaya, bu kapsamda 2013 yılında mavi ladin, sarıçam, ıhlamur olmak üzere toplam 105.000 adet fidan üretimi gerçekleştirildiğini ve 175.000 TL ödeme yapıldığını kaydetti.
Kaya, “Ülkenin ağaçlandırılması ve çevre bilincinin aşılanması” çalışmaları kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları ile özel günlerde vatandaşlara bedelsiz fidan dağıtımı yapıldığını belirterek, 2007-2014 yılları arasında 767.000 adet fidanın bedelsiz olarak verildiğini sözlerine ekledi. Ziyarette, Orman İşletme Müdürü Sedat Kaygısızcan da Orman İşletme Müdürlüğü’nün faaliyetleri ile ilgili Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi verdi.
Ordu’da ağırlıklı olarak Ladin, Kayın, Kestane ve Kızılağaç türlerinin yaygın olduğunu, Ünye, Akkuş, Mesudiye ve ordu olmak üzere dört orman işletme şefliği bulunduğunu, bu işletmelerde geçen yıl 250 bin metreküp orman emvali üretimi yapıldığını söyledi. Kaygısızcan, Kırsal kalkınmada Orköy’ün çok önemli bir unsur olduğunu ve bu kapsamda, orman köylülerine kredi kullandırıldığını belirtti. Türkiye genelinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesinde de orman mevcudunun, orman varlığının arttığına dikkat çeken Giresun Orman Bölge Müdürü Celal PİR, “Orman yangınlarına rağmen Türkiye genelinde yapılan fidan dikimi sayesinde orman varlığı artmaktadır. Biz de kendi bölgemizde her yıl 50 bin dönümlük alanda yeni dikim yapmak suretiyle orman varlığımızı %12’ler seviyesinde artırdık. Yeni dikim yapılan alanlarda yapmış olduğumuz bakım çalışmalarında elde ettiğimiz orman emvalini de değerlendiriyoruz. Hem bakım yapıyoruz, hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu şekilde 250 bin ster orman emvalini ülke ekonomisine kazandırmış olduk” dedi. Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Orman İşletme Müdürü Sedat Kaygısızcan ve Fidanlık Müdür Vekili Celal Kaya’ya, Müdürlüklerin çalışmaları ve teşkilat yapısı hakkında verdikleri brifing için teşekkür eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Tüm kurumlarımızla olduğu gibi sizlerle de yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Dikilecek her fidanla topraklarımıza sahip çıkılacak, ülke toprakları erozyonla göllere, barajlara ve denizlere taşınmayacaktır. Ben de orman aşığı bir insanım.
Orman varsa güzellik vardır. Orman varsa yaşam vardır” diyerek, ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini, ormanların korunması ve yaşatılması için her türlü desteği verdiklerini söyledi.
ORDUCU HABER
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.