Yaz mevsimin de ısınan havalarla birlikte toprağın içinden yüzeye çıkan yılanlar özelliklede Ordu’da fındık mevsimin de bahçelerde sıkça görülür.
Kimi zaman yılan sokma vakasıyla acile gelen hasta sayısın da ise bu sene Ordu’da artış olduğu gözleniyor. Baharla birlikte ısınan havaların ardından kış boyu toprağın için de yaşayan yılanlar sıcak yaz günlerinin gelmesiyle toprağın yüzeyine çıkmaya başladılar. Ordu’da özellikle fındık mevsimin de bahçelerde görülen yılanlar bazen görenler tarafından korkuya ve paniğe neden oluyor. Görüldüğün de korkuya neden olan yılan, kimi zaman insanları sokabiliyor.
Yılan sokmalarına tedbir amaçlı ise sağlık bakanlığı hastanelere serumlar yollayarak vakanın daha da büyümesini engel olmuş oluyor. 2013 yılın da Ordu geneline 121 yılan sokmasına tedavi amaçlı serum yollanılırken bu serumlardan 101 tanesi kullanıldı…
Yani Ordu’da geçen yıl 101 yılan sokma vakası görüldü. İçinde yaşadığımız 2014 yılının ilk 6 ayın da ise 72 tane serum Ordu genelinde ki hastanelere yollanmış ve bu serumlardan 61 tanesi kullanıldı. Yani bu yılın ilk 6 ayında Ordu’da 61 yılan sokma vakası yaşandı Ordu İl Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte fındık hasadının da bu zamanlar da bahçeye giren insan sayısında artış olacağı için yılan sokma vakalarının da artabileceğini belirterek vatandaşları yılan sokmalarına karşın dikkatli olmaları hususunda uyardı. Peki bir yılan sokma vakasıyla karşı karşıya kaldığında ne yapılmalı? Uzmanlar bu konuda, “Sokulan yerin üst kısmına sıkı bir bandaj (turnike) tatbik edilmelidir.
Bu bandaj toplardamar kan akımını durduracak kadar sıkı olmalı ve nabzın atışını durdurmamalıdır. Bandaj için bir mendil, kemer, kravat gibi şeyler kullanılabilinir. Bandaj her yirmi dakikada bir on dakikalık bir süre için açılmalıdır.”
ORDUCU HABER
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.