Ordu’nun yarım asrına 58 siyasetçi milletvekili ve Bakan olarak damga vurdu. Son 50 yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde ‘Ordu Milletvekili’ sıfatı ile 58 siyasetçi görev yaptı. Bunlar arasında çeşitli Bakanlık görevlerinde de bulunan Ferda Güley, Şükrü Yürür, Refaiddin Şahin, Mehmet Hilmi Güler, Ertuğrul Günay ve İdris Naim Şahin de var.
En uzun Şükrü Yürür
Yarım asırdır Ordu’dan 58 milletvekili Meclise gitti. Bunlardan 1’i beş, 4’ü dört, 5’i üç, 9’u da 2’şer dönem milletvekilliği yaptı.
ANAP’tan tam 5 dönem milletvekili seçilen Şükrü Yürür en uzun milletvekilliği yapan siyasetçi unvanını koruyor. 17, 18, 19, 20 ve 21. dönem kesintisiz Ordu milletvekilliği yapan Şükrü Yürür; 47. hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak da görev yaptı.
4 dönem yaptılar
ANAP’lı Ordu milletvekillerinden Nabi Poyraz, Adalet Partili Ata Bodur ve Kemal Şensoy ile Ulaştırma Bakanlığı da yapan CHP’li Ferda Güley Mecliste 4 dönem milletvekili olarak ilimizi temsil ettiler.
AP ve ANAP’lı Şadi Pehlivanoğlu, AP’li Hamdi Mağden, CHP’li Memduh Ekşi, ANAP’lı Bahri Kibar ve AK Partili Eyüp Fatsa ise Ordu’nun 3’er dönem milletvekili olarak görev yapan siyasetçileri.
6 bakanımız oldu
Son 50 yılda Ordu milletvekillerinden 6’sı Bakan olarak kabinede yer aldı. Ferda Güley Ulaştırma Bakanlığı, Şükrü Yürür Sanayi ve Ticaret Bakanı, Refaiddin Şahin Tarım ve Köyişleri Bakanı, Mehmet Hilmi Güler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Ertuğrul Günay Ordu Milletvekilliği döneminde olmasa da Kültür ve Turizm Bakanı, İdris Naim Şahin de İçişleri Bakanı olarak hükümetlerde görev aldılar.
Her kesimden var
Ordu milletvekili olarak görev yapanlar arasında vekilliğinin 4. ayında kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Harun Çakır, kanserden yitirdiğimiz Sami Tandoğdu, bombalı saldırı sonucu öldürülen Bahriye Üçok, Ordu’nun en uzun Belediye Başkanlığını yapmış olan Kazım Türkmen, MHP’li Cemal Enginyurt, Dr. Yener Yıldırım, Hasan Kılıç, Orduspor eski Başkanlarından Hüseyin Olgun Akın, Sefer Koçak, Yılmaz Sanioğlu, Ertuğrul Özdemir, İhsan Nuri Topkaya, Hasan Fehmi Konyalı, Gürbüz Yılmaz, Müjdat Koç, Hasan Öz, Hamit Taşçı, Cemal Uysal, Rıdvan Yalçın, Rahmi Güner, Hüseyin Avni Sağesen, Orhan Vural, Bilal Taranoğlu, Ata Topaloğlu, Temel Ateş, İhsan Çabuk, Ayhan Yılmaz, Aif Hikmet Onat, Feridun Cemal Erkin, Cengiz Ekinci, Kemal Gönül, Günay Yalın, Ali Mazhar Haznedar gibi isimler de var.
İki dönem Ordu milletvekilliği yapan, son dönem de İstanbul milletvekili olarak seçilen Enver Yılmaz ise tercihini Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kullandı ve halen bu görevini sürdürüyor.
Bu dönem ise Mecliste Ordu’yu AK Parti’den Mustafa Hamarat, Fatih Han Ünal ve İhsan Şener, CHP’den İdris Yıldız, bağımsız olarak da İdris Naim Şahin temsil ediyor.
Ordu Hayat/Gözde Aydoğan (Özel Haber)
YEREL HABERLER
16 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.