Ordu’da fındıktan sonra en fazla üretimi yapılan kivi de hasat dönemi başladı. Rekolte olarak tıpkı fındık gibi büyük kayıp yaşayan kivi de bu yıl beklenen rekolte geçen yılın yüzde 50’si civarında.
Hem bir kivi yetiştirici hem de İzmir merkezli Gürmar Marketler zincirine kivi tedariki sağlayan Mustafa Kandemir, “Bu sene erken hasat oldu. Bunda da iklim etkili oldu. Biz bunu zaten bu sene için bekliyorduk çünkü daha öncesinde belirli bazı ölçümler yapmıştık. Ancak burası yani Akçaova Irmağı yatağı dışındaki alanlardaki kivi üreticileri bu hava şartlarından özelliklede rüzgardan daha çok etkilendi. Rüzgarın etkisi Akçaova Irmağı havzasında çok az oldu. Kivi sıcağı sevmez. O yüzden Karadeniz’i sever. Ama bu sene yaz soğuk bahar sıcak geçti. Bu rekolteyi yüzde 40-50 oranında düşürdü. Ordu’da 6 bin 700 ton kivi olması gerekirken 4 bin ton civarında kivi bekleniyor.” dedi.
İklimi bizim çevreye olan duyarsızlığımız bozuyor
Boş alanların üretime katılması gerektiğine inandığını aktaran Kandemir, “Bilmiyorum gelecek seneler ne gösterir. İnsanlar yaşadıkları çevreyi hoyratta kullanıyorlar, hiç saygı göstermiyorlar. Onun içinde doğa bunun cezasına bize veriyor mutlaka da verecek. Çevremizi kirletmeyeceğiz kardeşim. Yediğini içtiğini boş çöplerini sağa sola atmayacağız kardeşim. Biz de üreteceğiz çalışacağız alın terimizi sonucu Yaratan’dan bekleyeceğiz. Alıcı firmalardan alın terimizin karşılığını da hak ettiğimiz derecede alacağız. Ordulu üreticilerde ben diyorum ki dışarıdan buraya ne kadar üreteci gelirse malın değeri o kadar artar. Ama bini için iyi ürün lazım. İyi ürünün her zaman alıcısı olur.” şeklinde konuştu.
Kivi fındıktan en az 3 katı fazla kazandırdı
Ordu’da 90 gram kivinin 2 Lira’dan alındığını aktaran Kandemir, “90 gramın altındaki kiviler 1,5 Liraya alınıyor. Tabi bu fiyatları az bulunlar da var. Ancak fındık ile karşılaştırıldığında kivi çok cok iyi bir durumda. Bir dönüm alana çok çok iyi baksanız 200 kilo fındık alırsınız. Bunu 15 Lira’dan satsanız 3 Bin Lira alırsınız Bunun Bin Lirası masrafa gider size 2 Bin Lira kalır. Bir dönüm alandan 3 ton kivi alırsınız. Bunu 2 Lira’dan satsanız 6 Bin Lira alırsınız. Bin Lira masraf olmaz ama oldu diyelim size 5 Bin Lira kalır. Şimdi karşılaştırmayı siz yapın. Onunun için diyoruz ki kivi en olumsuz şartta bile fındığa göre 3 kat fazla kazandırır. Ayrıca Ordu kivisi aroması ile Batı Bölgesi’nde talep edilen bir konumda. Yani iyi malın pazarlama sorunu yok.” şeklinde konuştu.
Yeri olup da boş bırakan kendine ihanet etmiş olur
“Ama şunu diyoruz kivi üreticilerimiz de bahçelerine baksınlar. Kivi çocuk gibidir, sürekli ilgi bekler.” diyen Kandemir, “Teklemelerini alsınlar ekinlerini tutmasınlar. Bu gayet iridir bütün vitamini o alır diğer meyveler küçük kalır. Bilgilerine bilgi katsınlar, teknik olarak ne yapılır ne yapılmaz bunu iyi takip etsinler. Ordu’da kivi yapılacak alanlar sınırlı ama hepsi kullanılmış değil. Bana göre ırmak kenarındaki alanlar kivi alanı olmalı. Bu alanların boş kalması hem ülkeye hem arazı sahibine zarar. Yeri olup da boş bırakan tarıma, kendine ihanet etmiş olur. Kivi dikildikten 3 sene sonra meyve vermeye başlar. Kivi 1,5 Lira olsa bile her zaman fındıktan 4- katı 5 katı fazla kazandırır.” şeklinde konuştu.
Orducu
YEREL HABERLER
21 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.